Henex systems Zrt.

Energetikai audit

Az energiaárak ugrásszerű növekedése és a klímavédelmi célok elérése kiemelten fontossá teszi az épületek energiaveszteségének megszüntetését és a költségtakarékos eneriaellátásra való átállást. Ezek elérését teszi lehetővé az energetikai audit mely szilárd alapot biztosít minden további vállalati energia-racionalizáláshoz. A megfelelően elvégzett audit a következő kérdésekre ad számszerűsített és kiértékelt válaszokat:

 • meglévő infrastruktúrában fellelhető veszteségek forrása
 • költségcsökkentési lehetőségek feltérképezése
 • átlátható energiafogyasztási minták és költségek
 • versenyelöny közbeszerzések és pályázatok beadásánál
 • energiamegtakarításhoz szükséges műszaki megoldások
 • energiatakarékos beruházások ráfordítása és éves megtérülése
   

Kérés esetén elkészítjük az adott intézménynek megfelelő, szabott árú energetikai koncepció ajánlatunkat, mely a következőket tartalmazza:

 • energia-racionalizáláshoz szükséges műszaki megoldások költsége
 • a költségek fényében várható megtérülési idő
 • a megtérülési idő tekintetében várható éves megtakarítás összege

A fenti energetikai koncepciót érintő ajánlat az előzetesen elvégzett energetikai audit alapján készül el. Az audit során helyszíni bejárással vizsgáljuk át a világítástechnikai és épületszerkezethez kapcsolódó épületgépészeti rendszereket, szükség esetén mindezt hőtechnikai felméréssel egészítjük ki. Az audit részét képezi a közüzemi, illetve üzemeltetési és karbantartási szerződések vizsgálata és az energiafogyasztási adatok elemzése. Az aduit zárójelentése az ISO 50001 szerinti energiagazdálkozási rendszer bevezetésénél is felhasználható, továbbá kérés esetén az auditot követően az épületek energetikai tanúsítványát is kiállítjuk megrendelőink számára.

Rendeletek és törvények

A kormány 176/2008 sz. rendelete értelmében kötelező az épületek energetikai minősítése és az ahhoz kapcsolodó energetikai tanusítvány kiállítása a következő esetekben:

 • új épület használatbavételi engedélyezése
 • ingatlanok tartós bérbeadásához (egy évet meghaladó időtartamra)

Továbbá a hatósági rendeltetésű, 1000 m2-nél nagyobb hasznos alapterülettel rendelkező állami tulajdonú közhasználatú épületek esetében, ahol a középületek energetikai felmérése és rekonstrukciója az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében meghirdetett Energiahatékony Épületfelújítási Program egyik kiemelt alpogramja.

A kormány által elfogadott 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról értelmében a nagyvállalatok négy évente megújuló energetikai auditálásra kötelezettek vagy EN ISO 50001 minősítéssel kell rendelkezzenek. Ennek eredményeképpen a megfelelő energetikai audit elvégzése kötelező pályázati feltétel a benyújtó számára.

 
Kérje ajánlatunkat és visszahívjukVissza a listához
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére. Szabályzat
RENDBEN